Πως η Ενδομητρίωση Δηλητηριάζει την Ωοθήκη;

Πως η Ενδομητρίωση Δηλητηριάζει την Ωοθήκη;

F3.large

Άρθρο του Ι.Σούση

Στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction Update το 2014 δημοσιεύτηκε μια εξαιρετική μελέτη από τον ΑΜ Sanchez και τους συνεργάτες του, για το πως ένα ενδομητρίωμα (σοκολατοειδής κύστη) δηλητηριάζει το γειτονικό υγιή ωοθηκικό ιστό.

Το ενδομητρίωμα περέχει τοξικές ουσίες όπως ο ελεύθερος σίδηρος, οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, πρωτεολυτικά ένζυμα και χημικές ουσίες της φλεγμονής σε συγκέντρωση δεκάδων ακόμη και εκατοντάδων φορών μεγαλύτερη από ότι στο αίμα ή σε μη ενδομητριωσικές καλοήθεις κύστεις.

Το CA-125 μέσα στη κύστη βρίσκεται σε συγκέντρωση περσσότερο από 100 φορές μεγαλύτερη από ότι στο αίμα. Ο λόγος γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο παραμένει άγνωστος. Είναι όμως γνωστό ότι το CA-125 είναι ισχυρή ένδειξη φλεγμονής.

Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες επηρεάζουν τα ενδομητριωτικά κύτταρα με τα οποία έρχονται σε επαφή και αλλάζουν τη γονιδιακή τους έκφραση ή προκαλούν ακόμη και γενετικές μεταλλάξεις. Το τοίχωμα της σοκολατοειδούς κύστης είναι λεπτό και αποτελείται από συνδετικό ιστό και το φλοιό της ωοθήκης.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που είναι είναι ισχυρός στρεσσογόνος παράγοντας των κυττάρων, πρωτεολυτικά ένζυμα και άλλες τοξικές ουσίες διαχέονται μέσα από το τοίχωμα της κύστης στον υγιή ωοθηκικό ιστό. Ο οργανισμός αμύνεται δημιουργώντας ουλώδη ιστό σε μία προσπάθεια να περιορίσει την βλάβη.

Οι λύες μυικές ίνες στην περιοχή μεταπλάσσονται και δημιουργούνται βλάβες και στα μικρά αγγεία της ωοθήκης. Οι αγγειακές βλάβες έχουν σαν αποτέλεσμα τα ωοθηλάκια να μην τρέφονται σωστά, να μην ωριμάζουν και να υποστρέφουν. Ο αριθμός τους ελαττώνεται. Πράγματι πολλές ιστολογικές μελέτες έχουν δείξει ελαττωμένη πυκνότητα ωοθηλακίων στις γειτονικές με το ενδομητρίωμα περιοχές της ωοθήκης.

Πλέον πιστεύουμε ότι οι βλάβες της ωοθήκης οφείλονται περισσότερο στη δράση αυτών των τοξικών παραγόντων, παρά στο τέντωμα των ιστών που προκαλείται από τη κύστη.

Η γνώση της παθοφυσιολογίας μπορεί να οδηγήση σε εισαγωγή νέων φαρμακευτικών θεραπειών, που να εξουδετερώνουν τη δράση αυτών των τοξικών παραγόντων. Θα μπορούσαμε έτσι να προστατεύσουμε την ωοθήκη από τις βλάβες της ενδομητρίωσης.

The distinguishing cellular and molecular features of the endometriotic ovarian cyst: from pathophysiology to the potential endometrioma-mediated damage to the ovary A.M. Sanchez1, P. Viganò2,*, E. Somigliana3, P. Panina-Bordignon1, P. Vercellini3,4,5 and M. Candiani2 http://humupd.oxfordjournals.org/content/20/2/217.long

No Comments

Post A Comment
Call Now Button