21 Δεκ Επηρεάζει η καφεΐνη την ενδομητρίωση;
Άρθρο του Ι.Σούση, Ιατρού Αναπαραγωγής
Οι έρευνες που έχουν γίνει για τη σχέση της καφεΐνης με την ενδομητρίωση δεν δίνουν μία ξεκάθαρη απάντηση.
Μια μελέτη του 1993 που δημοσιεύθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα ή τέσσερα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ενδομητρίωση.
Μια μετα-ανάλυση οκτώ μελετών (στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.407 γυναίκες με ενδομητρίωση) που έχουν γίνει για να διαπιστωθεί εάν η καφεΐνη επηρεάζει τα ποσοστά κινδύνου να πάθει μία γυναίκα ενδομητρίωση, δεν παρείχε αποδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ/καφεΐνης συνδέεται με τον κίνδυνο να πάθει μία γυναίκα ενδομητρίωση.
Πολλοί πιστεύουν ότι η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά κινδύνου εκδήλωσης ενδομητρίωσης ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων της πάθησης.
Η καφεΐνη αναστέλλει την ικανότητα του ήπατος να μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία αυξάνονται με την πρόσληψη καφεΐνης, δεν μπορούν να μειωθούν με τις φυσικές λειτουργίες του σώματος.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων σε σχέση με γυναίκες που δεν πίνουν κανένα. Οι γυναίκες που πίνουν 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 70% υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων από άλλες γυναίκες. Η κατανάλωση καφέ και η συνολική χρήση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της οιστραδιόλης στο πρώτο μέρος του κύκλου, ανεξαρτήτως του αν η γυναίκα καπνίζει ή πίνει αλκοόλ.
Η γνώμη μου
Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης (από διάφορες πηγές) μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης. Η κατανάλωση καφέ/καφεΐνης, όπως χρησιμοποιείται σήμερα στη διατροφή, δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία. Κάθε γυναίκα μπορεί να διαπιστώσει εάν η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης στη περιπτωσή της.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24481690 https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(01)02005-2/pdf https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8333416
No Comments