11 Ιούν Μπορεί να προβλεφθεί η εξέλιξη της χειρουργικής επέμβασης για την εν τω βάθει πυελική ενδομητρίωση
Νέα μελέτη έδειξε ότι μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και της νοσηλείας, αλλά και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές, σε ασθενείς με εν τω βάθει πυελική ενδομητρίωση.
Ο λεγόμενος δείκτης Deep Pelvic Endometriosis Index (dPEI) μπορεί να μπορεί να προβλέψει επίσης την πρωτοεμφανιζόμενη μετεγχειρητική δυσλειτουργία κένωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
Η ενδομητρίωση είναι μια συνηθισμένη γυναικολογική πάθηση που συχνά προκαλεί έντονο χρόνιο πυελικό πόνο και υπογονιμότητα. Η ορμονική θεραπεία είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης, ενώ εάν δεν αποδειχθεί επιτυχής, ακολουθεί χειρουργική επέμβαση.
Με τη χειρουργική επέμβαση για την εν τω βάθει πυελική ενδομητρίωση, υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, ακόμα κι αν γίνει από γυναικολόγο που εξειδικεύεται στην ενδομητρίωση.
Ο δείκτης Deep Pelvic Endometriosis Index (dPEI) υπάρχει εδώ και 3 χρόνια και έχει στόχο μέσω της απεικόνισης να τυποποιηθούν τα στάδια πριν την επέμβαση.
Για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της βαθμολογίας dPEI στην πρόβλεψη μετεγχειρητικών επιπλοκών σε γυναίκες με εν τω βάθει πυελική ενδομητρίωση, οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις γυναικών με την πάθηση σε 7 γαλλικά κέντρα που εξειδικεύονται στην ενδομητρίωση.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος γυναίκες που έπασχαν από εν των βάθει πυελική ενδομητρίωση και προεγχειρητικά είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία.
Από τη μελέτη αποκλείστηκαν οι γυναίκες κάτω των 18 ετών, εκείνες που ήταν στην εμμηνόπαυση, ήταν έγκυοι, είχαν ιστορικό προηγούμενης επέμβασης για την εν τω βάθει πυελική ενδομητρίωση ή είχαν μεσολαβήσει περισσότεροι από 12 μήνες μεταξύ μαγνητικής τομογραφίας και επέμβασης.
Τα κλινικά συμπτώματα των γυναικών περιελάμβαναν δυσπαρευνία (πόνο κατά την ερωτική επαφή), δυσμηνόρροια (πόνο στην περίοδο), πόνο κατά την αφόδευση ή δυσχεσία (δυσκολία στην κένωση), διάρροια κατά την εμμηνόρροια, χρόνιο πυελικό άλγος (πόνο), αιμορραγία από το ορθό και προεγχειρητική δυσουρία (δυσκολία στην έξοδο των ούρων από την ουροδόχο κύστη).
Οι μαγνητικές τομογραφίες εξετάστηκαν ανεξάρτητα από 7 ακτινολόγους με εμπειρία 5 ή περισσότερων ετών στη μαγνητική τομογραφία πυέλου. Οι ακτινολόγοι δεν γνώριζαν τα ιστολογικά αποτελέσματα, το κλινικό ιστορικό και τη χειρουργική εξέταση, αλλά γνώριζαν ότι οι γυναίκες έπασχαν από εν τω βάθει πυελική ενδομητρίωση.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις στη μελέτη περιελάμβαναν μερική κολπεκτομή, υστερεκτομή, μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη εκτομή ιερομητρικών συνδέσμων, μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη εκτομή των παραμητρίων, ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη κυστεκτομή ωοθηκών, δισκοειδή εκτομή, μερική εκτομή της ουροδόχου κύστης, τμηματική εκτομή του εντέρου, αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης στο ορθό, μονόπλευση ή αμφοτερόπλευρη κινητοποίηση των ουρητήρων και επανεμφύτευση ουρητήρα.
Τα μετεγχειρητικά δεδομένα περιελάμβαναν: μετεγχειρητικές επιπλοκές, διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, παρουσία πρωτοεμφανίζόμενης δυσλειτουργίας κένωσης και όψιμες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Ο μέσος όρος ηλικίας των 605 γυναικών ήταν 33,3 έτη. Το 63,8% ήταν γυναίκες που δεν είχαν γεννήσει (88,8% των οποίων δεν είχαν μείνει ποτέ έγκυοι). Το 18,5% είχαν ένα παιδί και το 17,7% περισσότερα. Το 63,3% των ασθενών είχε κάνει ορμονική θεραπεία πριν από την επέμβαση.
Ο μέσος χρόνος μεταξύ της μαγνητικής τομογραφίας και της χειρουργικής επέμβασης ήταν 159,3 ημέρες, ο μέσος χρόνος διάρκειας της επέμβασης ήταν 152,2 λεπτά και μέση παραμονή στο νοσοκομείο 3,9 ημέρες.
Ήπια νόσος αναφέρθηκε στο 61,2% των γυναικών, μέτρια στο 25,8% και σοβαρή στο 13,1%.
Αυξημένος χρόνος διάρκειας της χειρουργικής επέμβασης και παραμονής στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε στις γυναίκες που είχαν εν των βάθει πυελική ενδομητρίωση σε σχέση με εκείνες που είχαν άλλο είδος ενδομητρίωσης.
Ο κίνδυνος σοβαρών μετεγχειρητικών επιπλοκών ήταν μεγαλύτερος σε γυναίκες με εν των βάθει πυελική ενδομητρίωση σε οπισθοκεντρικές και εξωπυελικές περιοχές.
Η πρωτοεμφανιζόμενη δυσλειτουργία κένωσης συσχετίστηκε επίσης με παρόμοια εντόπιση της ενδομητρίωσης, όπως και παραπάνω.
Όσο πιο σοβαρή ήταν η ενδομητρίωση τόσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια του χειρουργείου και της νοσηλείας. Η σοβαρή εν των βάθει πυελική ενδομητρίωση συσχετίστηκε με μεγαλύτερο χρόνο διάρκειας του χειρουργείου και η μέτρια με μεγαλύτερη διάρκεια από την ήπια. Ανάλογα ήταν και τα ευρήματα για τη διάρκεια νοσηλείας.
Το 11,4% των ασθενών με σοβαρή εν των βάθει πυελική ενδομητρίωση είχαν σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές, σε σύγκριση με το 5,1% με τη μέτρια εν των βάθει πυελική ενδομητρίωση και το 2,7% με την ήπια. Όταν συγκρίνουμε την βαθμολογία dPEI βρέθηκε ότι τόσο οι έμπειροι όσο και οι πιο άπειροι γιατροί, συμφωνούσαν σε μεγάλο βαθμό που δείχνει την αξιοπιστία του δείκτη.
Η χρήση του δείκτη Deep Pelvic Endometriosis Index (dPEI) φάνηκε πως προσφέρει ακριβείς προβλέψεις για τη διάρκεια της επέμβασης και της νοσηλείας, αλλά και για τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Με αυτό το «εργαλείο» οι ιατροί μπορούν να προετοιμάσουν κατάλληλα τις ασθενείς για χειρουργική επέμβαση.
Sorry, the comment form is closed at this time.